Hvor lang tid tar det å få et forbrukslån utbetalt?

forbrukslan-utbetalt

Ofte er det en akutt situasjon som fører til behovet for forbrukslån. Mange banker reklamerer med ”kjappe penger” og ”lån på dagen” når de skal friste gamle og nye kunder til å ta opp forbrukslån. Men hvor lang tid tar det egentlig å få utbetalt et lån uten sikkerhet?

Først er jeg nødt til å rydde opp i litt forskjellige misforståelser som mange sliter litt med. Det finnes tre hovedgrupper av firmaer som mottar og behandler lånesøknader.

1. Banker som gjør kredittvurderingen selv.
2. Banker som mottar søknaden din, men ber et ekstern økonomifirma gå gjennom kredittverdigheten til vedkommende som søker om lån og som rapporterer resultatet tilbake til banken ved endt analyse.
3. ”Sammenligningsfirmaer” som mottar søknaden din (bestående av dine preferanser i forhold til lånesum og nedbetalingsperiode), selger denne informasjonen videre til et utvalg banker som de har samarbeidsavtale med og returnerer til kunden når de har fått et godt tilbud som de tror lånetaker vil være fornøyd med.

Du kan kanskje selv se at dette dreier seg om tre forskjellige type firmaer som har vidt forskjellig tidshorisont på vurderingen av lånesøknaden?

Hvilke firmaer gir forbrukslån kjappest?

Bankene som gjør alt selv har den helt klart kjappeste prosessen. Ofte kan disse bankene gjøre lovnader om at du har penger samme dag som du søker eller neste dag. I og med at man er redd for å gjøre noen lovnader man ikke kan holde, så pleier bankene ofte å skrive at ”kunden vil få pengene på konto i løpet av to virkedager”. Dette betyr som regel at forbrukslånet blir utbetalt samme dag som du sender inn søknaden (dersom du klarer å signere kontrakten i tide).

Banker som bruker et tredjepartsselskap for å kredittsjekke sine kommende kunder er ikke nødvendigvis så mye tregere enn de andre, men det er usikkerheten som spiller inn som en viktig faktor. Det er flere steder ting kan gå galt og det er større sjanse for at ting blir forsinket i løpet av prosessen. Derfor anbefaler jeg ikke slike banker hvis du ønsker svar på dagen.

Det siste alternativet bør virkelig ikke være et alternativ hvis du trenger penger akutt. Slike selskaper har som regel kun samarbeid med en håndfull banker, men lover deg allikevel gull og grønne skoger i form av ”markedets beste lånebetingelser”. Hvorvidt de kan forhandle frem en god økonomisk avtale er jeg ikke sikker på da jeg aldri har benyttet meg av et slikt firma, men én ting er helt sikkert: du får ikke pengene samme dag som du søker. Jeg har en kamerat som jobber utenlands for et av disse ”sammenlign forbrukslån og vi finner det beste alternativet for deg”-firmaene og han innrømmer at de har en litt for lang prosess til at de kan bruke det som er argument i markedsføringen av slike lån.

Når trenger man ”penger på dagen”?

Hvis du leser denne artikkelen, så har du etter all sannsynlighet bruk for noen penger ganske kjapt. De fleste av oss lever ganske rutinepregede liv der hvor faste kostnader og en standardisert hverdag er med på å gjøre at vi kan klare å leve i stor grad uten å frykte for privatøkonomien. Men noen ganger går ikke ting helt som vi ønsker og da kan det være fint å kunne søke om et forbrukslån og få spedd på inntekten litt.

Hvis vaskemaskinen en dag kneler eller datamaskinen (som du er avhengig av for å få gjort noe produktivt på jobb) faller i bakken, så er det helt greit å søke om et lite lån for å så umiddelbart erstatte den verdigjenstanden som gjør livet ditt mulig å leve på en vanlig måte. I økonomien kaller vi det ”opportunity cost”. Det kan defineres som den kostnaden det eventuelt ville vært å ikke tatt opp et lån for å få dekket en ny data eller en ny vaskemaskin. Det koster penger å kjøre ned på et vaskeri for å vaske klærne. Og det koster definitivt penger å bli trukket i lønn for å ikke klare å gjøre den jobben man har blitt satt til å gjøre. For å unngå tapte kostnader, så står man altså overfor et valg:

1. Skal man forringe hverdagen sin og ta til takke med noen enklere, og ofte dyrere, midlertidige løsninger som følge av at man har dårlig likviditet?
2. Skal man låne penger og få nedbetalt lånet så fort man får lønn?

Mitt svar er enkelt: velg alternativ to. Og for å være sikker på at du får minimert kostnadene i så stor grad som mulig, så anbefaler jeg naturligvis at du først søker forbrukslån hos noen av de bankene som kan nærmest garantere at de gir ut penger kjapt.